Posted on

Kučeravosť broskýň; Vrtivka čerešňová

KUČERAVOSŤ BROSKÝŇ

Ak ste spozorovali na listoch broskýň kučeravosť:
– použiť Folicit 0,4 % (40 ml /10 L vody)

V prípade, ak sú veľmi silno napadnuté listy – nad 60 %:
– použiť Folicit 0,4 % (40 ml/10 L vody) + CuproTonic 0,2 % (20 ml/10 L vody)

VRTIVKA ČEREŠŇOVÁ

V tomto čase treba uskutočniť postrek proti Vrtivke čerešňovej:
– použiť NovaFerm ORION 2 % (200 ml /10 L vody) + BorOil 0,2 % (20 ml/10 L vody)

Posted on

1. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 12. 5. 2022

SITUÁCIA

Aktuálna vývojová fenologická fáza viniča je rast letorastov . Na letorastoch sa rozvinulo prvých 4-6 listov (letorasty dosahujú dĺžku 5-10 cm) v závislosti od odrody a lokality (BBCH). Mesiac apríl 2022 bol na Slovensku, v porovnaní s normálom rokov 2019-2020, teplotne podnormálny (studený) až silne podnormálny (veľmi studený) v závislosti od lokality.
S nástupom mája 2022 prišlo aj teplejšie  počasie s prínosom zrážok a v mnohých regiónoch s výskytom búrok. S tým súvisí aj ošetrovanie viniča proti múčnatke a to v suchých oblastiach, kde boli zrážky do 10 mm. Tvorba spór múčnatky je podporovaná vyššou vlhkosťou vzduchu, ale rozptýlenie spór sa urýchľuje pri nízkej vlhkosti vzduchu. V lokalitách, v ktorých prevládali búrky s vyšším obsahom zrážok nad 10 mm a teplotami nad 11 °C, sa urýchlil vývoj vegetácie (prírastky letorastov 15 mm), preto je dôležité v týchto vinohradníckych lokalitách  preventívne ošetrenie proti peronospóre viniča.

MÚČNATKA

Erysiphe necator (Schw.); syn. Uncinula necator (Schw.) Burr); syn. Oidium tuckeri (Berk.)

Múčnatka – tak, ako aj iné huby – sa rozmnožuje pohlavne i nepohlavne. Pohlavné štádium produkuje plodnice, pomocou ktorých huba prezimuje v tzv. kleistotéciách. (V súčasnosti sú kleistotéciá v mnohej literatúre nazývané aj ako chasmothecia.) Kleistotéciá majú dôležitú úlohu pre prezimovanie múčnatky. Múčnatka môže infikovať svojho hostiteľa (vinič) bez prítomnosti voľnej vody. Voľná voda z dažďov je pre múčnatku nežiadúca, môže usmrtiť spóry, ktoré spôsobujú múčnatku. Pokračovať v čítaní: 1. Odporúčanie k ekologickej ochrane vinohradov – 12. 5. 2022

Posted on

Vinič – postrek proti roztočom a roztočcom

VINIČ – aký postrek môžeme použiť proti roztočom a roztočcom

Vinič v tomto období sa ešte len zobúdza po zime, ale je vhodné ho teraz ošetriť proti roztočom a roztočcom.

Čo odporúčame použiť na postrek:
Sírny prípravok (Kumulus alebo ThiovitJet)  200 g / 10 L vody aplikovať v týchto dňoch – najlepšie za slnečného počasia a teplote nad 15°C.

výhonok (prút) viniča
Posted on

Kučeravosť broskýň – ošetrenie pred kvitnutím

KUČERAVOSŤ BROSKÝŇ – aplikácia tesne pred kvitnutím

Na jar nezabudnime na broskyne – ak ich chceme ochrániť pred kučeravosťou broskýň. Aplikujeme postrek – tesne pred kvitnutím.
 
Čo odporúčame použiť na postrek:
1) Bioka SÍRAN MEĎNATÝ 80-100 g / 10 L vody + BorOil 20 ml /10 L vody
alebo
2) Bioka SÍRAN MEĎNATÝ 50 g / 10 L vody + PowerOf-K 60 ml (BURGUNDSKÁ ZMES) + BorOil 20 ml /10 L vody.

BURGUNDSKÁ ZMES

Burgundská zmes je známa aj ako „Soda Bordeaux“ a tiež sa používa proti peronospóre viniča, kučeravosti broskýň a plesni zemiakov.

Príprava vylepšenej 1 %-nej Burgundskej zmesi priamo v postrekovači:
V 5 litroch vody rozpustíme 50 g Síranu meďnatého a roztok vlejeme do postrekovača. Následne pridáme do postrekovača 60 ml PowerOf-K a doplníme postrekovač na objem 10 litrov. Takto pripravenú zmes vystriekame do 2 hodín. Pre lepšiu priľnavosť zmesi pridáme ešte 10 ml BorOil.

Posted on

Ekologická ochrana múčnatky viniča

Múčnatka viniča (Erysiphe necator) je považovaná odborníkmi na celom svete za závažnú chorobu viniča, ktorá môže na úrodách spôsobiť rozsiahle škody.
Preto sme sa rozhodli venovať sa tejto chorobe podrobnejšie v našom článku. Článok je, kvôli väčšiemu rozsahu, aj obsahu, rozdelený na dve samostatné časti.


Ekologická ochrana múčnatky viniča – 1. časť

Ing. Ivan Kakalík, PhD., Bioka, s.r.o., Šenkvice

V článku sa nachádzajú informácie o zaradení huby Erysiphe necator (múčnatky viniča) na základe novej používanej klasifikácie, o príznakoch na jednotlivých orgánoch viniča v priebehu infekcie, ale aj o morfológii múčnatky, biologickom cykle múčnatky …
Je tu aj stručne popísaný pokus vo vinohrade, v ktorom boli použité ekologické prípravky na ochranu viniča pred múčnatkou.
Čítať celý text (1. časť článku)… (vo formáte .pdf)


Ekologická ochrana múčnatky viniča – 2. časť

Ing. Ivan Kakalík, PhD., Bioka, s.r.o., Šenkvice

V tomto článku sa venujeme senzorickej identifikácii príznakov choroby priamo vo vinohrade (na listoch, letorastoch, strapcoch), ako aj biologickému cyklu huby Erysiphe necator (múčnatky viniča). 
Okrem toho je tu uvedený aj podrobnejší popis a vysvetlenie pokusu ekologickej ochrany vo vinohrade z prvej časti článku (kedy, podľa čoho a s akými prípravkami sa robila ochrana viniča, aké boli výsledky…).
Čítať celý text (2. časť článku)… (vo formáte .pdf)


NA STIAHNUTIE – celý článok: