Choroby a ochrana čerešní a višní

V časti „Choroby a ochrana čerešní a višní“ je stručný popis rozšírených chorôb čerešní a višní spolu s možným ekologickým spôsobom ochrany proti nim. Ako ochrana sú použité predovšetkým naše, resp. nami ponúkané prípravky.

Zoznam tu uvádzaných chorôb:

  • Moníliové odumieranie kvetov a výhonkov
  • Škvrnitosť a dierkovitosť listov alebo klasterosporióza


Moníliové odumieranie kvetov a výhonkov

OCHRANA

  • Použiť mikrobiálny prípravok NovaFerm® SIRIUS (v koncentrácii 1,2 %) na začiatku a na konci kvitnutia.

Škvrnitosť a dierkovitosť listov alebo klasterosporióza

Škvrnitosť a dierkovitosť listov alebo klasterosporiózu (Stigmina carpophila syn. Clasterosporium carpophilum) spôsobuje huba, ktorá sa objavuje na listoch. Hostiteľom je čerešňa, slivka, broskyňa, marhuľa a mandľa.
Spočiatku sú badateľné len škvrny oválneho až okrúhleho tvaru s priemerom maximálne 5 mm. Sfarbené sú do tmavofialova, stred býva bledý. Pri dlhšom pôsobení patogéna dochádza k hnednutiu až vyschnutiu škvŕn. Takto odumreté listové pletivo následne vypadáva, čím sa znižuje asimilačná plocha. Ak sú listy silno napadnuté, predčasne opadávajú.
Na plodoch sú prejavy trochu odlišné. Na povrchu plodu sa objavujú drobné škvrny podobné bodkám od pera. Tieto sú trochu zapadnuté do pokožky plodu.
Na konároch sú škvrny ohraničené červeným lemom, ktoré neskôr bývajú vyplnené glejotokom.
Huba Stigmina carpophila prezimuje v našich podmienkach buď vo forme mycélia alebo konídií. Najčastejšie v ranách konárov, ale aj na uschnutých plodoch. Najväčším zdrojom infekcie sú opadané choré listy a konáriky.
V priebehu vegetácie sa patogén šíri prostredníctvom konídií. Rozširovaniu choroby najviac napomáha vlhké počasie.
Najväčšie škody spôsobuje na plodoch a listoch, čím oslabuje celý strom. Drevo nevyzrieva a rastlina je menej odolná voči mrazom. Škody na úrode sa môžu vyšplhať až do výšky 30 %.

OCHRANA

  • Použiť mikrobiálny prípravok NovaFerm® SIRIUS (v koncentrácii 1,2 %) 3 až 4 týždne po odkvitnutí a podľa potreby v 15-dňových intervaloch opakovať.